Chiro's op Overscheldense bodem

Doorheen de jaren is er heel wat gebeurd op de terreinen van chiro Overschelde. In 1996 veranderde het uniform, het ledenaantal steeg waarna het weer lichtelijk daalde om vervolgens weer te stijgen,... Maar eerst en vooral moet ik me dadelijk al corrigeren. Het is niet altijd Chiro Overschelde geweest...     

Het was in het chirojaar 2000-2001 dat er een leidingstekort de kop op stak. Dit was natuurlijk niet de eerste keer dat we hiermee te maken hadden maar deze keer was er geen andere uitweg dan de jongens en de meisjeschiro van toen samen te nemen en een nieuwe gemengde chiro op te richten. Deze werd Chiro Overschelde gedoopt.      

Vanaf die dag gingen de groepen wekelijks gemengd aan de slag. Het was niet alleen voor de leden even wennen maar ook voor de leiding was het een totaal andere aanpak waarmee ze soms wel eens in de knoop lagen. Doorheen de jaren kan je bijna al niet meer denken dat het ooit afzonderlijk is geweest. Maar wat was er dan voor chiro Overschelde?        

De jaren voor de milleniumwisseling waren er 2 chiro's op Overschelde. Chiro Reineke, de meisjeschiro, en Chiro Reinaert, de jongenschiro. Deze waren beiden voorzien van gemotiveerde jongeren die wekelijks naar de chiro kwamen en wekelijks het plezier beleefden waar ze elke zondagavond bij het thuiskomen van een namiddag vol plezier al terug naar uitkeken. Toch waren er niet zo een grote verschillen tussen de twee buiten het feit dat het meisjes vs jongens waren. Af en toe werd er eens een activiteit samen gehouden maar meestal amuseerden ze zich binnen hun "eigen chiro".

De oprichting van de 2 chiro's is niet op hetzelfde moment tot stand gekomen. De meisjeschiro bestond al een hele tijd vooraleer de jongenschiro het eerste daglicht zag.

De jongenschiro werd opgericht in het chirojaar 1982-1983 door onder andere Bart Van der Stricht en was dadelijk al voorzien van een 20-tal jongeren en 2 enthousiaste leiders die wekelijks Overschelde onveilig maakten. Doorheen de jaren schommelde het aantal leden en leiding heel erg waardoor er af en toe gevreesd werd voor een verderzetting van de chiro, maar gelukkig is het nooit zo ver gekomen. 

De terreinen van de jongenschiro bevonden zich niet waar de huidige terreinen van Chiro Overschelde nu zijn. In die tijd ging de werking door op het Giezeveld. Waar dezer dagen de terreinen van de KSJ van Overschelde zijn dat waren vroeger de terreinen van Chiro Reinaert. Ook Chiro Reineke had daar zijn wekelijkse, zondagse werking. De jongens zaten in een houten barak terwijl de meisjes in het stenen lokaal zaten dat er nu nog steeds staat. Tot in het jaar 1987 de toenmalige pastoor Paul Cromphout besloot om de gronden en gebouwen te verkopen. Hierdoor waren beide chiro's genoodzaakt een ander onderkomen te zoeken. Dat vonden ze ook na lang zoeken. Ze mochten gebruik maken van een oud schooltje dat gelegen is in de Kerkwegel te overschelde. In het jaar 1989 verhuisden beiden dan naar de Liefkenshoek waar ze bleven tot de samensmelting.    

Een jaar later op 2 april 1990 ging Pastoor Cromhout van ons heen. Een nieuwe pastoor nam zijn intrede op Overschelde: Jozef Goedgezelschap. Jozef gaf hart en ziel voor de parochie maar in 2005 verliet hij de Parochie en werd vanaf dan tot nu vervangen door de pastoor van Kalken: Jozef François.    

De meisjeschiro bestaat al heel wat langer. Deze werd in 1967-1968 opgericht wat voor chiro Reineke het eerste chirojaar zou zijn. De meisjeschiro nam een fenomenale start! Maar liefst 62 jonge meisjes schreven zich in voor het eerste jaar in de Overscheldense Chiro. Deze werden door 6 leidsters af en toe in toom gehouden. Ook hier hield men het hart soms vast. Ledenaantallen die plots halveerden, leidingstekorten,... Het is ook voor deze chirogroep geen onbekend terrein gebleven.    

Als we terugblikken en kijken hoe lang beide chiro's hebben bestaan dan hebben ze toch een mooi leven geleden. Chiro Reineke bestaat maar liefst 33 jaar, en Chiro Reinaert 18 jaar. Nu is het natuurlijk uitkijken naar het eerste feest van het bestaan van Chiro Overschelde! in 2010 vieren wij ons 10 jarig bestaan!

 
Inloggen doe je hier
Naam:
Wachtwoord:
Nog geen account?

Registreer Nu!

Kalender
Stemmen!

Naar welk evenement kijk je dit jaar uit?

  1. Christus Koning
  2. Barcode: 10 jarig bestaan!
  3. Olé Pistolé
  4. BBQ
Chiro nationaal iconDe Banier icon2minds icon